Olen Maali ja mulle meeldivad taimed.

Minu teekond aianduse juurde ei ole olnud sirgjooneline. Pärast keskkooli läksin Tartu Ülikooli õppima psühholoogiat, lõpetasin aastal 2005. Seejärel olen töötanud psühholoogi, uuringuassistendi, projektijuhi, tervisedenduse spetsialisti ja analüütikuna. Aastatel 2008-2010 õppisin Tartu Kutsehariduskeskuses elektrikuks, sest praktilised oskused kuluvad alati ära. Ka praegu tegelen lisaks aiandusele ka andmeanalüüsi teenuste pakkumisega.

Oma esimesed redised külvasin aastal 2010 ning sealt edasi on kõik üha kasvanud. Esialgu kasvatasin kõike pottides ning tassisin neid endaga koos ringi. Kuulsaks sai see tomatitaim, mis minuga punklaulupeol käis ning see vaene maasikataim, mis potiga auto armatuuri küljes ühe suve kaasa sõitis.

​2012. aastal käisin oma esimesel permakultuuri kursusel, mis toimus Sännas ja kus erinevad Eesti permakultuuri harrastajad ja uurijad oma teadmisi jagasid. Sealt sain väga palju inspiratsiooni, et uurida edasi ja katsetada taimede omavahelist sobivust, puidu- ja põhupeenraid, erinevaid multše ja muud. Hakkasin natukesehaaval kasvatama köögivilju ja vähem taimi kaasas tassima. Sellele aitas muidugi kaasa ka püsivama aia saamine.

2014. aastal läbisin permakultuuri disaini sertifikaadi kursuse (PDC) Klaudia van Gooli juhendamisel.

2015. aastast 2021. aastani aitasin kaasa Tartu linnaaianduse arengule MTÜ-s Tartu Maheaed.

Tundus, et teadmisi on siiski vähe ning 2019. aastal lõpetasin Räpina Aianduskooli aianduse erialal, suunitlusega väikeaedade kujundamisele. Lisaks olen end täiendanud erinevatel aiandusega seotud kursustel (nt viinamarjakasvatus, õunapuude lõikamine, joonestamine AutoCADis jms). Aastatel 2020-2022 läbisin Maaülikoolis aianduse magistriõppe.

Mind inspireerib see, kuidas aiad saavad mitmekülgselt kasulikud olla nii inimestele kui ümbritsevale loodusele ning kuidas ka linnakeskkonnas on võimalik luua väga eriilmelisi aiakooslusi, mis võivad olla nii metsiku kui tagasihoidliku moega.

​Mul on Põlvamaal väike hobitalu, kus on pisike puuviljaaed ja rabarbriistandus ning kuhu olen tasapisi rajanud minimaalselt hooldust vajavat pool-looduslikku mitmekesist maastikku, kus kasvab erinevaid põnevaid söödavaid taimi nii inimestele kui kohalikele lindudele ja mesilastele. Lisaks kasvatan köögivilju Tartumaal Kabina külas kahes väikeses kasvuhoones ja avamaal.

Olen oma lähenemises aiandusele püüdnud lähtuda võimalikult palju teaduslikest teadmistest (sellest ka vajadus magistritasemel hariduse järele) ja vähem erinevast aiafolkloorist, kuid olen avatud ka arutelule, kuidas mõnel konkreetsel juhul mõistlikum oleks.

Olen teinud aiakujundusi algul oma sõpradele, kuid vaikselt olen pakkunud oma abi ka väljapoole tutvusringkonda. Minu kliendid on öelnud, et hindavad minu süstemaatilist lähenemist ja seda, kui põhjalikult ma aitan neil oma soove läbi mõelda ja struktureerida.

Kui tundub, et minust võiks sulle kasu olla, võta ühendust. Minu e-postiaadress on maali.kabin@gmail.com.

Kui tahad mu ametlikuma CV-ga tutvuda, siis seda saab teha siin.